2016. március 10., csütörtök

A számolási készség fejlesztése otthon




A gyerekek számolási készségét otthon is fejleszthetjük, kevés idő és pénz ráfordításával is. Talán nem is gondolnánk,hogy egyszerű házimunkák is mennyire fejlesztőleg hatnak gyermekünk készségeinek, gondolkodásának fejlődésére.


Segíthet a terítésben ( figyelemfejlesztés, síkbeli tájékozódás fejlesztése, gondolkodás fejlesztése), zoknik párosításában ( figyelemfejlesztés, észlelés fejlesztése, finommozgás fejlesztése, gondolkodás fejlesztése).


Főzhetünk-süthetünk együtt.

A nagyobb gyerekek segíthetnek a hozzávalók kimérésében - ezzel játékosan taníthatjuk nekik a mértékegységeket és a mértékváltást. A kisebbeknek kupacokat képezhetünk, becsülje meg miből van több . Az élelmiszerféleségeket csoportosíthatjuk : zöldségek, gyümölcsök, fűszerek és tejtermékek. Főzés közben beszélgethetünk arról, mit hogyan termesztenek, készítenek. Adhatunk konkrét számolási feladatot : pl.:hozz a kamrából négy szem krumplit.

Készíthetünk társasjátékokat :

Egy nagyon jó játék a számolós kirakó. Fejleszti a számolási készséget, a figyelmet, az észlelést, a finommozgást, a gondolkodást.
Szükséges hozzá : olló, ragasztó, filctoll, egy lap, egy kép ( a gyerek kedvenc meséjéről például )
A kép hátuljára ráragasztunk egy lapot. A lapot hat részre osztjuk, és mind a hat részre más-más számú pöttyöt rajzolunk 1-6-ig. Aztán a vonalak mentén felvágjuk.
A játékot úgy játsszuk, hogy a kirakós darabokat leterítjük a pöttyökkel fölfelé. A gyerek dob a dobókockával. Amelyik számot kidobta, azt a kirakós-darabot felfordíthatja. Ha az összeset felfordította, kirakhatja a képet.

Memóriajáték ( fejleszti a figyelmet, érzékelést ,a gondolkodást, az emlékezetet )

Szükséges hozzá : Pár ív matrica, olyan, amin 1-20- ig egyforma képek is vannak. Ha nincs matricánk reklámújságokat is használhatunk. Papír, olló, ragasztó.
Egyforma alakú lapokat vágunk és párosával kártyákat készítünk. pl.: 2-2 nyuszi, 4-4 autó stb.
Kis gyerekekkel először csak 12 pár kártyát használjunk, aztán lehet többet is. Képes felükkel lefelé fordítjuk a kártyákat és kettőt felfordítunk. Ha párt találunk, újra mi következünk. Akinek több párja van a végén az nyer.


Társasjáték

Szükségünk van egy A3-as lapra, és egyforma méretűre vágott kis lapokra ( ezek lesznek a kártyák ). A nagy lapra rajzoljuk rá bármilyen színessel a mezőket. Legyenek csillag alakú mezők : ha ide lép a játékos, szerencsekártyát húzhat. Legyenek olyan mezők, amikre valami rá van rajzolva : ha ide lép a játékos, feladatkártyát húz.
Már eleve azzal gyakorolja a számolást a gyermekünk, hogy dob, és lép.
Lássuk a szerencsekártyákat :
- még egyszer dobhatsz
- egy dobásból kimaradsz
- lépj előre 1, 2 ,3 ,4 ,5 mezőt
- lépj a következő rajzos mezőre
- lépj a következő csillagra stb.

Példák a feladatkártyákhoz :
- mondj 3, 4, 5 stb. gyümölcsöt, zöldséget, járművet, mesehőst, foglalkozást stb.
- sorold fel a hét napjait, az évszakokat stb.
- hány lába van a cicának, a kacsának, a bocinak , a kígyónak ! stb.
- hol lakik a róka, a fóka, a bálna , a teve stb.
- mit eszik a tyúk, a kutya, a béka , az elefánt stb.
- miből készül a sajt, a kenyér, a tejföl stb.
- mondj szavakat " b "-vel, " f "-fel, " k " -val stb.
- melyik állatnak van tojása ?
- hogy hívják anyát, apát, mamát stb.
- hol dolgozik apa, anya stb.
- hol laksz ?

Igazából nagyon sok feladatkártyát kitalálhatunk a gyerek korának megfelelően, és így nagyon sok mindent megtaníthatunk neki játékosan, amellett, hogy gyakoroljuk a számolást.


Boltos játék

Ehhez a játékhoz sem kell túl sok minden :
- Pár darab papír és színesek. A lapokat pénz méretűre vágjuk és kiszínezzük. Pontokkal vagy számmal rárajzoljuk az értékét, de úgy is játszhatjuk, hogy egy pénz = egy forint.
- Egy asztal a pultnak
- Tárgyak, amiket árulhatunk
A gyerekek nálunk mindig nagyon élvezik a boltos játékot.

Biztos vagyok benne, hogy nagyon jól fogtok szórakozni a társasjátékok készítése közben és utána is, amikor majd kipróbáljátok a játékokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése